Akmescit (Simferopol) Neresi?


Türkçe adı Akmescit, Rusça ve Ukraynaca adı ise Simferopol olan şehir, Kırım Hanlığı döneminde önemli merkezlerden biri olagelmiştir. Ancak Kırım’ın Ruslar tarafından alınmasından sonra daha da önem kazanmış ve Kırım’ın başkenti konumuna yükselmiştir. Günümüzde de Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmaktadır. Kırım’ın Ruslar tarafından alınmasının ardından Akmescit bir süre daha Türklerin, Kırım Hanlığı’nın elinde kalmıştır. Ancak sonrasında Akmescit de kaybedilmiştir.

            107 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahip şehrin güncel nüfusu 360 binin üzerindedir. Adından da anlaşılacağı üzere şehir, mescit mimarisi ile ün salmıştır. En önemli değerlerinden biri de Cami-i Kebir adını alan camisidir. Görülmeye değer diğer yerleri, Neapolis Antik Kenti, Akmescit Tarih Müzesi, Akmescit Sanat Müzesi ve ünlü Lenin Meydanı olarak sıralanabilir. Sovyet sınırları içerisinde yer alan her şehirde olduğu gibi Akmescit’te de ünlü Arbat Yolu görülmeye değer yerlerdendir.

            Ayrıca Akmescit ile ilgili en önemli detaylardan biri de Tatar mutfağıdır. Akmescit’e gidilip de Tatar lezzetlerinin tadılmaması, düşünülesi bir durum değildir. Türkiye’de özellikle Eskişehir ilinde bulunan Kırım Tatarlarının ülkemize getirdiği çiğ börek lezzeti, Akmescit’te bir başka güzeldir. Buna benzer ve daha fazla hazır makale sizleri bekliyor olacak.

           

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asmara Neresidir?

Ahmet Muhip Dıranas Kimdir?

Yönlendirme Transit Numarası Nedir?