Ne Nedir?


Makalemizde sizler için günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan terimlerin cevaplarını nedir başlığı altında topladık.  İstediğiniz makaleler için içerik siparişi verebilirsiniz.
Altın Oran Nedir?
Doğadaki canlı ya da cansız varlıkların birçoğunda bulunan, desen ve renk bakımından aynı zamanda biçim bakımından önemli bir oran olan altın oran hesaplaması yapılmaktadır. Hem geometrik hem de sayısal açıdan mantıklı bir orana denk gelen altın oran yıllardan beri mimaride etkili bir şekilde kullanılıyor. Altın orana dikdörtgenden ulaşıldığını savunan bilim adamları bu oranın 1.618 olduğunu ve her ölçü birimi için bu oranın kullanıldığını ifade etmektedir. Mimarlar ve sanatçılar bu oranı sıklıkla kullanmaktadır.

Atasözü Nedir?
Atasözleri geçmişten günümüze kadar gelen, tecrübelerden yararlanarak ortaya çıkan özlü sözlerdir. Geçmişte yaşanılan olaylardan ders çıkaran atalarımız yaşadıkları olayları kısa ve özlü sözler ile gelecek nesillere anlatmışlardır. Geneli anonim olan atasözleri, günümüzde herkes tarafından benimsenmiş olup, atasözlerine değer verilmektedir. Atasözleri hikâye ve masallar gibi birçok cümleden değil, bir ya da en fazla iki cümleden oluşan ve fazlaca olayı anlatmakta kullanılan cümlelerdir. Örneğin “Damlaya damlaya göl olur.” Atasözü bir şeylerin küçük küçük birikmesinin ileride büyük şeylere dönüşeceğini belirtmektedir.
Atletizm Nedir?
Yıllardır yapılan ve en eski spor dallarından biri olan atletizm açık ya da kapalı alanda bir parkurda yapılan koşma, yürüme, atlama gibi sporların tümüdür. Uluslar arası Atletizm Federasyonları Birliği (UAAF) tarafından yönetilen ve şekillendirilen atletizm sporu atlamadan, koşmadan, mücadele sporlarından, yürümeden ve atmadan oluşan karma bir türdür. Türkiye’de pek çok birbirinden değerli milli atletizm sporcusu bulunuyor. Bu sporcular düzenlenen pek çok atletizm turnuvasında ülkemize madalyalar ve kupaların yanında prestij de kazandırıyor.
Bilgisayar Nedir?
Bilgisayar birkaç yıldır hayatımızda olan ve pek çok veriyi yönetebildiğimiz ve depolayabildiğimiz elektronik bir cihazdır. Eskiden bilgisayarlar bir oda büyüklüğüne kadar ulaşmakta iken şuanda gelişen teknoloji ile ceplere sığabilmektedir. İlk olarak masaüstü bilgisayarları olarak piyasaya çıkan bu bilgisayarlar, daha sonra dizüstü bilgisayarlar olarak yaygınlaştı. Şimdi ise cep bilgisayarları boyutuna ulaşan bilgisayarlar hem tablet hem de bilgisayar olarak kullanılabiliyor. Bellek ve ana kart her bilgisayarda farklı performans göstermektedir. Eğer bu ikili her bilgisayarda aynı olur ise her bilgisayar aynı performansı gösterir.
Coğrafya Nedir?
Yeryüzünün her alanda incelenmesi ve sürekli takip edilmesi coğrafya biliminin görevidir. Coğrafya denilince akla sadece haritalar gelse de coğrafya bilimi haritalardan ibaret değildir. Bitki örtüsü, tarım, iklim, hava şartları, hayvancılık, tarımdan ve hayvancılıktan sağlanan ekonomi, nüfus sayımı coğrafyayı ilgilendirir. Coğrafya genel ve özel coğrafya olarak ayrılmaktadır. Özel coğrafya ülkelerin coğrafyasını inceler iken genel coğrafya dünyanın coğrafyasını inceler. Bir ülkenin ya da toprak parçasının fiziksel, ekonomik, beşeri, siyasal yapısını inceleyen bilim dalı coğrafyadır.
Çığ Nedir?
Çığ, bir doğa afeti olup insanların can ya da mal kaybına neden olur. Çığ yüksek yamaçlarda biriken kar ve buz kütlelerinin ağırlıktan ya da toprağın hareketinden ötürü kopup yamaç boyunca yuvarlanarak ve büyüyerek önüne çıkan her şeyi yutan bir doğal afettir. Çığlar genelde aynı mevsimin aynı günlerinde ortaya çıkmaktadır. Çığın oluşumunda gök gürültüsünün, titreşimin, donmuş tabakanın üzerine tekrar kar yağması neden olmaktadır. Çığlar erozyona benzetilmektedir. Erozyonda toprak kayarken, çığda kar kümesi kaymaktadır.
Ego Nedir?
Ego bilinenin aksine sadece bencillikten, benmerkezcilikten, sadece kendini düşünmekten kaynaklanmıyor. Aynı zamanda bir kişi sürekli bir şeyler beceremediğinden bahsediyor ve kendini sürekli küçük görüyor ise o da egonun kurbanı olmuştur. Ego insanın kendi düşüncelerinden uzaklaşarak benliğini kaybetmesi durumudur. Eğer bir insan sürekli kendini övüyor, yaptıklarını anlatıyor ve karşıdakileri küçümsüyorsa ego tarafından rehin alınmıştır. Aynı zamanda beceriksiz olduğunu söylüyor ve kendini küçük görüyor ise de durum aynıdır. İspat ve çaba hayat amacı haline geldi ise egoist bir durum sergilenmektedir.
Enflasyon Nedir?
Eğer bir ürünün sürekli fiyat artışı var ise bu durum enflasyon ile açıklanmaktadır. Bir ürünün tek bir fiyatı önemli değildir, o ürünün tüm fiyatları bir arada olduğunda değerlendirmeye alınır. Enflasyon artar ise daha çok parayla daha az ürün satın alınabilir ve bu durum bütçeleri zorlar. Bu nedenle enflasyon artışı ülkede ekonomik krize neden olabilir. Gider vergilerinin fazlalığı, toplu sözleşme fiyatlarındaki zamlar, faizlerin yüksek olması, devalüasyon enflasyon düzeyinin artmasına neden olan önemli etkilerdendir.
Fıkra Nedir?
Edebiyatta en çok kullanılan yazı tarzlarından biridir. Pek çok gazetedeki köşe yazıları, fıkralara örnektir. Fıkralarda belirtilen fikirlerin kanıtlanması gerekmiyor. Yazar daha çok soru cevap tarzında fikirlerini öne sürerken kalıcılık ya da kanıt yazıda aranmıyor. Fıkralarda iğneleyici ve alaycı bir anlatım yapılırken ders vermek de planlanıyor. Kısa ve etkili cümleler ile olayların anlatıldığı fıkralar gündelik olayları kaynak olarak kullanır. Olaylar ve anlatılanlar tamamen kişinin kendi bakış açısından okuyuculara aktarılmaktadır.
Fitre Nedir?
Zengin sayılan ya da ellerinde bulundurdukları mal ve mülkler belli bir seviyenin üstünde olan Müslümanlar, Ramazan ayında yoksul insanlara bir çeşit sadaka vermektedir. Bu sadakanın adı fitredir. Fitre verebilmek için bazı kurallar bulunuyor. Müslüman olmak, belli bir mülkiyete sahip olmak, bazılarına göre akli dengesi yerinde olmayanlar fitre vermekle hükümlü değildir. Fakat bazı kesimlerde fitre vermek her Müslüman’ın görevidir. Fitre Ramazan Bayramı’nın 1. Günü verilmektedir. Fitre bir yoksulu tüm gün doyuracak kadar miktarda olmalıdır. Buna benzer hazır makale içeriklerini satın alabilirsiniz.

Fore, Nedir?
Fore, bir borsa platformudur. Bu platformda borsa ile ilgilenebilir, para yatırabilir ve para kazanabilirsiniz. Fore, uygulamasında kayıt olduğunuz zaman size özel bir danışman aktarılır. Bu danışman size her sabah borsada olan hareketliliği anlatır ve sizi yönlendirir. İlk kayıt olduğunuzda size denemeniz için bir miktar sanal para verilir ve bu parayı doğru değerlendirip değerlendiremediğinizi test edebilirsiniz. Sonra kendiniz istediğiniz markaya borsa yatırarak kendi kazancınızı sağlayabilirsiniz. Fore, ile ilgilenmek için internet üzerinde bol zaman geçirmelisiniz.
Heteroseksüel Nedir?
Erkeklerin karşı cins olan kadınlardan, kadınların karşı cins olan erkeklerden hoşlanması durumuna heteroseksüellik deniliyor. Halk arasında herkes tarafından kabul edilen heteroseksüelliğin yanında biseksüellik ve eşcinsellik de bulunuyor. Biseksüellik hem kadın hem de erkeklerden hoşlanma, eşcinsellik ise kadınların kadından, erkeklerin erkekten hoşlanma durumudur. Heteroseksüel bir toplum olan Türkiye’de kadınlar erkeklerden, erkekler ise kadınlardan hoşlanmaktadır. Doğal yöntemler ile çocuk sahibi olan heteroseksüeller, dünyaca kabul görmektedir. Fakat biseksüellik ya da eşcinsellik sadece bazı ülkelerde resmidir.

Hıdrellez Nedir?
Hızır’ın ve İlyas’ın dünya üzerinde buluştukları günü ifade eden, Türk bayramı olarak anılan hıdrellez, kimilerine göre de Romanların bayramıdır. Hıdrellez gecesi kışın bitmesi, yazın ve iyiliklerin yeryüzüne inmesi kutlanır. İnsanlar dileklerini bir kâğıda yazar ve suya atar. Ayrıca hıdrellezi olmaz ise olmazı ateş üzerinden atlamaktır. Ateş üzerinden atlanırken bir dilek dilenir ve Allah’tan istenir. Hızır, kalbi temiz ve Allah inancı olan insanlardan gelen dilekleri Allah’a iletir ve dileklerin kabul olmasını sağlar.
Hoşgörü Nedir?
Hoşgörü kelime anlamı bakımından tahammül etmek, yok saymak, müsamaha göstermek, göz yummak, katlanmak anlamına gelmektedir. Hoşgörü pek çok kişinin sahip olamadığı bir özelliktir. Huzur dolu birbirine hoşgörü ile yaklaşması gerekir. Çünkü insanların fikir ayrılıkları yaşaması oldukça doğaldır. Fakat bunu hoş görmek, farklı düşüncelere saygı duymak huzur ortamını sağlamaktadır. İnsanların kendilerine kasten ya da kasti olmadan yaptığı kötülükleri görmezden gelerek karşıdakini anlaması ve anlayışlı davranması hoşgörülü bir insanın özelliğidir.
İbadet Nedir?
Allah’ın emirlerini yerine getirme, Allah’a şükretmek, Allah’a saygı, sevgi ve hürmet göstermek ibadet anlamına gelmektedir. İbadet sadece Allah’a karşı yapılmaktadır. Allah’ın yasakladıklarından uzak durmak, haramdan uzaklaşmak ve helale yaklaşmak Allah’a ibadet edildiğinin göstergesidir. Bilinen 3 çeşit ibadet vardır. Bunlar bedeni ibadet, maddi ibadet hem maddi hem de bedeni ibadettir. Bedeni ibadet kalpten gelen ve kalp ile yapılan hareketlerdir. Maddi ibadet Allah’ın emrettiği görevleri maddi açıdan yapmaktır. Hem maddi hem bedeni ibadet hem kalpten gelen hem de maddi açıdan Allah’ın hoşuna gidecek hareketleri yapmaktır.
İklim Nedir? </h2>
Hava durumu zaman, mekana göre değişiklik gösteriyor. Atmosfer olaylarının günlük, aylık ya da yıllık ortalaması iklimi ifade ediyor. Pek çok iklim türü bilinmektedir. Ekvator iklimi, muson iklimi, kurak iklim, tropikal iklim, Akdeniz iklimi, soğuk iklimler, ılımlı iklimlerdir. Ekvator iklimi sıcak bir iklim olmasına rağmen fazlaca yağış görülüyor. Muson ikliminde ise sıcaklık farkı oldukça az olmasına rağmen bol yağışlı ve rüzgarlı bir iklimdir. Akdeniz iklimi ise Türkiye’de görülen en güzel iklimlerden biridir. Yazları sıcak kışları yağışlıdır.
Kroki Nedir? 
Bir yeri tarif etmek ya da kabaca ifade edebilmek için kuş bakışından görüntüyü kağıda aktarma işlemine kroki deniliyor. Kroki ölçeksiz bir çizim olmak ile birlikte bir yerin kuş bakışı görünüşünü ifade edilmektedir. Genellikle insanlar bir yerin adresini tarif ederken, bir odanın düzenini anlatmaya çalışır iken krokiden yardım almaktadır. Krokiyi haritalardan ayıran özellik çizimde ölçek kullanılmamasıdır. Haritalarda genelde kuşbakışı çizildiği halde ölçeklendirilmektedir. Kroki cetvelsiz ve ölçeksiz çizimi ila haritadan farklılık gösteriyor.
Kuvvet Nedir? 
Vektörel bir ifade olan kuvvet fizik biliminde oldukça sık kullanılmaktadır. Hem yönü hem de doğrultusu olan kuvvet, bir cismin hareket etmesi için gereklidir. Üç boyutlu cisimlere kuvvet uygulanması, cismin dönmesine ya da şeklinin bozulmasına neden olabiliyor. Genellikle “F” harfi ile gösterilen kuvvet, Newton’un pek çok kuramı ile açıklanmaktadır. Dinamometre yardımı ile ölçülen kuvvet ifadesi, etkilediği maddenin momentumunun da değişmesine neden olmaktadır. Başlangıç noktası, doğrultusu, yönü ve şiddeti kuvvetin büyüklükleridir.
Logo Nedir?
Geçmişten günümüze kadar kullanılmaya devam eden ticari kuruluşları birbirinden ayırt etmesinde kullanılan tipografik karakterlerin bulunduğu değişik şekillerdir. Logo ve amblem birbiri ile sürekli mukayese edilmektedir. Amblem logodan çok daha önce ortaya çıkmış, tipografiden daha çok sembollere, şekillere ve harflere dayanan sembol bütünüdür. Logoların pek çok özelliği ve şekli bulunuyor. Bir yazı tipinden oluşturulabileceği gibi aynı zamanda iki yazı tipinin karıştırılmasından da ortaya çıkabiliyor. Çok ünlü markaların logoları herkes tarafından kolaylıkla tanınmaktadır.
Nano Teknoloji Nedir? 
Nano seviyede küçültülmüş maddelerin atom yapıları değiştirilerek yeni işlevlere yöneltmek amacı ile nano teknoloji kullanılmaktadır. Nanometre tarafından ölçüm yapılan nano maddelerin kullanıldığı alanlar malzeme ve imalat sektörü, nano elektronik ve bilgisayar sektörü, tıp ve sağlık sektörü, havacılık sektörü gibi sektörlerdir. Nano teknoloji sayesinde daha işlevsel ve planlanarak tasarlanacak maddelerin üretimi sağlanmaktadır. Moleküllerin kendi kendilerine bölünerek çoğalmasını sağlamak da nano teknolojinin amaçlarından biridir. Canlı ve cansız maddelerin bir arada hareket edebilmesi de nano teknoloji ile mümkündür.
Organik Tarım Nedir? 
Geçmişten günümüze kadar insanlar geçimlerini tarımcılık ve hayvancılık yaparak sağlamışlardır. Doğa her türlü maddeleri bünyesine kabul etmiyor. Bu nedenle insanlar doğanın, toprağın kabul edeceği ürünleri toprağa ekmektedir. Organik tarımda suni gübre, tarım ilaçları, antibiyotik gibi ürünlerin kullanımı yasaktır. Organik tarım toprak verimliliğini artırır ve çevreyi korur. Organik ürünlerin bulunması ve üretimi hormonlu ürünlerin bulunmasından ya da üretilmesinden daha meşakkatlidir. Organik ürünler sağlığa fayda sağlar iken hormonlu ürünler insan sağlığına zararlıdır. Daha fazla makale örnekleri adına içerik ajansı ile görüşme sağlayabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asmara Neresidir?

Ahmet Muhip Dıranas Kimdir?

Yönlendirme Transit Numarası Nedir?