Biriktirilmiş Fon Nedir?



Birikmiş fon, kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından zamanla toplanan ve operasyonel ve diğer harcamaları karşılamak için gereken paranın üzerinde ve ötesinde olan fonların deposu olarak hizmet eden bir tür hesaptır. Bir çeşit sermaye fonu olarak düşünüldüğünde, hayır kurumları, dernekler ve özel kulüpler gibi gruplar, bu fazlalık hesaplarını bir takım faiz getiren hesaplara yerleştirecek ve böylece bu kuruluşun servet rezervlerini aşamalı olarak artıracaktır. Bazı durumlarda, birikmiş olan fonun bölümleri spesifik gelecekteki harcamalar için belirlenirken, ilave yüzde oranları veya fiili tutarlar, bir gelir açığı durumunda genel operasyonu desteklemek için kullanılabilir hale getirilir.

Birikmiş bir fondaki denge, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından alınan ve bazı genel projeler için derhal ihtiyaç duyulmayan veya bazı spesifik projelerin finansmanında artı fonlarla sağlanmaktadır. Tipik olarak, bu tür fonlar ortaya çıkan bir ihtiyacı karşılamak için ihtiyaç duyulması halinde paraya kolay erişim imkânı tanıyan bir çeşit hesap içine yerleştirilir. Çoğu kuruluş, para çekme konusunda çok az cezalandırma veya hiç ceza uygulanmayacak şekilde yapılandırılmış bir tasarruf hesabı ya da birikmiş fonun dengesi üzerinde faiz elde etmeyi mümkün kılan başka bir tasarruf düzenlemesi seçecektir. Bu yaklaşımı kullanarak, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, hayır işlerine veya birliğine bağışların altına düşmesi durumunda, günden güne operasyon giderlerini yönetmek üzere çekilebilecek paraya erişim sağlayarak kuruluşun geleceğini sağlamaya yardımcı olan yuva yumurtaları oluşturabilirler Bu masrafları karşılamak için asgari gereklilik. Sizde bu tarz makaleler için bu hizmetleri alabilirsiniz;
·        içerik ajansı
·        içerik siparişi
·        Hazır makale
Bir miktar birikmiş fon oluşturmak zor değildir. Fon, bir tasarruf hesabından başka bir şey değil, hatta kuruluş adı altında yerel bir bankada açılan faiz getiren bir çek hesabı olabilir. Muhasebe amaçları doğrultusunda, fon genel kabul görmüş muhasebe ilkelerini kullanarak mevduat ve çekme işlemleri yapmak için her türlü banka hesabına benzer şekilde değerlendirilebilir. Herhangi bir finansal fon veya hesapta olduğu gibi, faaliyetlerin gerçekleştiği anda kayıt altına alınması önemlidir, bu nedenle birikmiş fonun içinde bulunan bakiye daima günceltir.

Birikmiş bir fonun muhafaza edilmesi, her tür kar amacı gütmeyen organizasyonun mali sağlığı için önemlidir. Yeterlilikleri el altında bulundurup erişilebilir hale getirmek suretiyle, icra direktörleri veya fona erişime yetkili olan diğer kişiler, tüzüklerdeki ve kuruluşla ilişkili diğer temel belgelerdeki hükümlere uyulması şartıyla ve gerektiğinde dengeyi sağlayabilirler. Bir mevsim boyunca elde edilen fazladan tasarruf etme ve bu fonların yavaş bir sezonda kullanılabilecek faiz geliri elde etmesine izin vermesi nedeniyle, bağışlarda mevsimsel toparlanma ve düşüş eğilimi gösteren kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için özellikle önemlidir ve kuruluş tarafından sunulan hizmetlerin kısıtlanmasına gerek yoktur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asmara Neresidir?

Ahmet Muhip Dıranas Kimdir?

Yönlendirme Transit Numarası Nedir?