Elektronik Çek nedir?



E-çek olarak da bilinen bir elektronik çek, ödemesi gereken birinin ödeme yapanın banka hesabını gerçekte fiziksel bir kontrol yapmadan borçlandırdığı bir cihazdır. Bu duruma bağlı olarak hem ödeme yapan hem de alıcı için kolaylık oluşturabilir. Bir elektronik çek, bir ödemeyi işleme koymak için gereken süreyi de kısaltabilir.

Bazıları için elektronik çek işleminin nasıl çalıştığını düşünmek kafa karıştırıcı olabilir, ancak aslında çok basit bir işlemdir. Bir çekin taslaklandığı her çekte üç önemli bilgi parçası bulunur. Birincisi, hesabın bulunduğu bankayı gösteren yönlendirme numarasıdır. İkincisi ise hesap numarasının kendisidir, bu da fonların çekileceği hesabı belirtir. Üçüncü bilgi parçası miktarıdır. Bir çekte, hesap sahibinin tarihi, adı ve adresi gibi başka bilgiler olsa da bunlar kritik olmayan bilgi parçalarıdır.
Elektronik çek ödemesini yapmak için yetki sağlandıktan sonra, bu üç kritik bilgi alınır ve işlenir. Alıcının bankası, daha sonra, dolandırıcılık yapılmadığına ve hesapta yeterli fon bulunduğuna inandığı sürece, ödemeyi yapan banka, genellikle, ödemeyi yapan bankanın uygun bilgiyle ödeme yapacak bankayla temasa geçecektir. Tamamlandıktan sonra alıcı, ileride başvurmak için hesabı ve yönlendirme numarasını saklayabilir veya bilgileri silebilirsiniz. Sizde bu tarz makaleler için bu hizmetleri alabilirsiniz;
·        içerik ajansı
·        içerik siparişi
·        Hazır makale
Elektronik çekler, özellikle bankamatik kartı işlemleriyle hızlandırılmış ödemeleri başlatan tüketicilerin, basit ticari işlemler yaparken teknolojiden daha fazla haberdar oldukları popülerlik kazanmaktadır. Alıcılara göre popülerdir, çünkü paralarını geleneksel yöntemlerle olduğundan daha hızlı bir şekilde elde eder. Geçmişte, bir mükellef, posta yoluyla kişisel bir çek gönderirdi; bu, bir işleme merkezine giderdi. Bir kez orada, ödeme için yatırılır ve alacak. Sonra, alıcının bankasına ödeme yapılmadan önce, muhtemelen mükellefin bankasına geri dönecektir. Bu işlem bir hafta veya daha uzun sürebilir.

Perakendeciler, müşterilere başka bir ödeme seçeneği sunmanın bir yolu olarak giderek artan bir şekilde elektronik çek işlemine yönelmektedir. Geçmişte, perakendeciler bir çek kabul ederken her zaman bir risk alırlardı. Bazı durumlarda, bu risk çok büyük olduğu tespit edildi ve perakendeci, kişisel çekleri kabul etmeyi bıraktı. Şimdi, elektronik çek işlemiyle perakendeci, bir işlemi kapsamak için hesabın içinde yeterli fon bulunduğunu anında keşfedebilir.

Bununla birlikte, elektronik kontrol yöntemi de bazı eleştirilere sahiptir. Tüketiciler artık "kayan" çekleri kullanamazlar. Bu, zamanında yeterli fon bulunmayan ancak çekin kalktığı zamana kadar beklenen bir hesapta bir çek yazmayı içerir. Ayrıca, bazıları endişeli elektronik çekler dolandırıcılık olasılığını artırabilir. Gerçekte, bir elektronik çek, alıcıya geleneksel bir çekimden daha fazla bilgi vermez ve hatta bazı durumlarda ona daha az bilgi verebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asmara Neresidir?

Ahmet Muhip Dıranas Kimdir?

Yönlendirme Transit Numarası Nedir?