Farklı Risk Türleri Türleri Nelerdir?



Risk analizi, bir şirketin iş verimliliğini, kârlılığını ve operasyonları etkileyebilecek iç ve dış etkenleri değerlendirmek için uğradığı süreci içerir. İki temel risk analizi türü vardır. Bu iki geniş kategori nitel ve niceliksel risk analizidir. Bu riskleri değerlendirirken şirketler, riskleri nasıl önleyip yönetebilecekleri konusunda planlar koyabilir.

Nitel risk analizi altı ana bölümden oluşmaktadır. Niteliksel risk unsurları, tehditler, saldırılar, hassasiyet, kontrol, etki ve ticari etkileri içerir. Şirketin sahip olduğu niteliksel riskleri değerlendirmek için bir şirketin tüm bu unsurları kapsamlı bir paket olarak değerlendirmesi gerekiyor. Sizde bu tarz makaleler için bu hizmetleri alabilirsiniz;
·        içerik ajansı
·        içerik siparişi
·        Hazır makale
Şirketlerin nitel risk analizi yapmayı açıklamak için bir kredi kartı şirketinin 10.000.000.000.000.000.000.000.000 müşteriye, herhangi bir zamanda, bilgisayar kayıtları bulunduğunu varsayalım. Birinci risk, farklı bölümlerdeki çok sayıda çalışanın bu kişisel müşteri bilgilerine erişebilmesidir.

Denetçilerin kredi kartı şirketinde görünmesi, denetçilerin bulduğu problem, dosyaların şifreli bilgi içermemesi riskidir. Bu, bilgi iş web sunucusuna gönderildiğinde ve veritabanında oturduğunda risk altındadır. Bilgiler, çalışanlardan veya bilgisayar korsanlarının kişisel bilgi edinme riskinden
Niceliksel risk analizi, işle ilgili gerçekler, rakamlar ve veriler üzerinde daha fazla durulmuştur. Kantitatif analizin başlıca iki alt kategorisi, risk oluşma ihtimali ve gerçekte risk oluşması halinde bir kayıp olasılığıdır.

Örneğin, evde 1.000 hasta dosyası bulunan bir sağlık sigortası şirketi bürosu, bir gizlilik ihlalinin bulunması durumunda riski değerlendirmelidir. Bu durumda sağlık sigortası kayıtlarının tek bir veritabanında bulunduğunu varsayalım. Ayrıca, veritabanına giren bir hacker tarafından tehlikeye atıldığını varsayalım. Esasen, 1.000 hasta dosyasını, kişisel bilgileri, tıbbi ve sigorta kayıtlarını hacker'a götürür.

Sigorta şirketi bürosunun her bir hasta dosyasını düzeltmek için 30 ABD Doları (USD) tutarında bir dolar değeri yerleştirdiğini varsayalım. 30 USD tutarındaki maliyet, hasta hesap numaralarının değiştirilmesi ve yeni sağlık sigortası kartlarının basımından hastaların her biriyle temasa geçerek olanları bilgilendirmeye kadar her şeyi kapsar. Niceliksel bir risk analizi yaparken, cevap 30.000 USD'dir. Bu, veritabanının ihlali nedeniyle sağlık sigortası şirketinin ofisinin zarar miktarıdır.

Bir kez risk analizi yapacak olan yetkilerden sonra, risklerin nasıl yönetileceği üzerine planların yapılması önemlidir. Örneğin nitel risk illüstrasyonu ile kredi kartı şirketi, müşteri verilerini otomatik olarak şifreleyen bir program veya bir sistem kurmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asmara Neresidir?

Ahmet Muhip Dıranas Kimdir?

Yönlendirme Transit Numarası Nedir?