Yıllık Oran nedir?



Yıllıklandırılmış oran, bir kredi veya yatırım üzerinde bir faiz oranını ifade etmenin bir yoludur. Ödenecek gerçek tutarı alır ve sanki borç süresi tam bir yılmış gibi tekrar eder. Bu genellikle bir yıldan az sürecek krediler için yapılır. Fikir, farklı kredi seçeneklerini karşılaştırmayı kolaylaştırmaktır.

Bir kredinin faiz oranını yıllıklandırılmış bir oran olarak ifade etmek son derece açıklayıcı olabilir. Örneğin, bir borç veren, bir ay için 100 ABD Doları (USD) ödeyebilir ve toplam 105 ABD doları geri ödeyebilir. Bu, bir kredi için iyi bir değer gibi görünen% 5 faiz oranı gibi görünüyor. Bununla birlikte, yıllık faiz oranı, bu tutarın% 12'sine eşit olacak ve% 60'a eşit olacaktır. Bu, banka kredilerinin veya kredi kartlarının çoğundan daha fazladır. Sizde bu tarz makaleler için bu hizmetleri alabilirsiniz;
·        içerik ajansı
·        içerik siparişi
·        Hazır makale
Yıllık faiz oranı, bazı kredi türleri üzerinde yapılan büyük kazançları ortaya çıkarabilir. Bunlara, maaştan çekime geçmek için mücadele eden düşük gelirli insanlara genellikle kısa vadeli krediler denilen "maaş günü" kredileri dahildir. Böyle bir kredi 125 doların geri ödenmesi ile bir hafta boyunca 100 dolar borç verebilir. İlk bakışta 25 dolarlık maliyet fahiş görünmeyebilir. Yıllıklandırılmış bir oran olarak ifade edilirse, bu, toplam% 1,300 olmak üzere toplam% 52'nin 52 katı olur.
Birçok ülkede, borç verenler yasal olarak, müşterilere ödeyecekleri yıllıklandırılmış ücretin ayrıntılarını vermelidir. Bu, farklı finans kaynaklarının daha adil bir şekilde karşılaştırılmasına izin vermek içindir. Bu gereklilik olmadan, müşteriler yalnızca şirketlerin gönüllü olarak reklamda kullandığı rakamlardan olan "başlık" oranlarından çalışmak zorunda kalacaklardı. Örneğin, bir emekli aylığı kredisi şirketi, faiz ücreti için sabit bir ücret ilân edebilir, bir kredi kartı şirketi bir aylık faiz oranını ilan edebilir ve bir banka kredisi yıllık bir oranı listeleyebilir. Yıllıklandırılmış oran da detaylandırıldığı sürece şirketler genellikle bu ayrıntıları listeleyebilirler.

Faizin nasıl dikkate alındığına bağlı olarak değişen yıllıklandırılmış bir oranı hesaplamak için birkaç farklı yol vardır. İki önemli nokta, yalnızca APR olarak bilinen nominal yıllık yüzde oranı ve yıllık eşdeğer oran olan AER'dir. APR, yukarıda ayrıntılı olarak verilen örneklerde olduğu gibi hesaplanır.

AER, bileşik faizin etkilerini dikkate alır. Bu, her bir dönemdeki faiz giderinin, önceki dönemlerde halihazırda uygulanmış olan ve henüz ödenmediği faizleri içeren ödenmemiş borç miktarına dayandığı gerçeğini yansıtır. Bu, borç alanın önceki faiz üzerine faiz ödeyebileceği anlamına gelir. AER'yi hesaplamak için kesin yöntem, değişebilir ancak genellikle borç verenin yasal olarak göstermesi gerektiği durumlarda standartlaştırılacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asmara Neresidir?

Ahmet Muhip Dıranas Kimdir?

Yönlendirme Transit Numarası Nedir?