Arılar Nasıl Bal Yapar?


Pek çok insan balı severek tüketir. Ancak arı tarafından balın nasıl yapıldığı, ne yollarla soframıza geldiği detayıyla bilinmez.

Arılar herkesin bildiği üzere çiçeklerin özünde yer alan nektarları çiçekten çiçeğe gezerek toplar. Burada insanların genellikle bilmediği konu, arının nektarda bulunan balı midesinde topladığıdır. Arı, mevsime ve çiçeklerin verimine göre bazen birkaç çiçekten; bazen de onlarca çiçekten topladığı balı yutar ve kovana gider. Yuttuğu balı petek gözlerine çıkarır. Dışarıdan getirilen bal, içerisinde bulunan su miktarı fazla olduğu için oldukça akışkan kıvamlıdır. Bunun giderilebilmesi için arılar, geceleri kanat çırparak kovan içi sıcaklığı yükseltirler. Böylece balın içerisindeki su miktarı buharlaşarak azalır ve bal istenilen kıvama gelir. Bu işleme arıcı literatüründe ‘arının balı kaynatması’ adı verilir.

Bal kıvama geldikten sonra petek gözlerinin üzeri sır adı verilen mum tabakasıyla kapatılır. Böylece koloninin kış hazırlığı yapılmış olur. Balın sofralarımıza öylece gelmesine petekli bal; peteğin içerisindeki balın bir makine vasıtasıyla süzülerek gelmesine ise süzme bal adı verilir. Süzme bal, sırların bir tarak vasıtasıyla açılmasına ve peteklerin bir sağım makinesinde döndürülerek balın petekten çıkarılmasına bağlı olarak elde edilir. Buna benzer makale örnekleri adına öncelikle içerik siparişi vermelisiniz.            

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Asmara Neresidir?

Ahmet Muhip Dıranas Kimdir?

Yönlendirme Transit Numarası Nedir?