Arılar Nasıl Bal Yapar?
Pek çok insan balı severek tüketir. Ancak arı tarafından
balın nasıl yapıldığı, ne yollarla soframıza geldiği detayıyla bilinmez.
Arılar herkesin bildiği üzere çiçeklerin özünde yer alan
nektarları çiçekten çiçeğe gezerek toplar. Burada insanların genellikle
bilmediği konu, arının nektarda bulunan balı midesinde topladığıdır. Arı,
mevsime ve çiçeklerin verimine göre bazen birkaç çiçekten; bazen de onlarca
çiçekten topladığı balı yutar ve kovana gider. Yuttuğu balı petek gözlerine çıkarır.
Dışarıdan getirilen bal, içerisinde bulunan su miktarı fazla olduğu için
oldukça akışkan kıvamlıdır. Bunun giderilebilmesi için arılar, geceleri kanat
çırparak kovan içi sıcaklığı yükseltirler. Böylece balın içerisindeki su
miktarı buharlaşarak azalır ve bal istenilen kıvama gelir. Bu işleme arıcı
literatüründe ‘arının balı kaynatması’ adı verilir.
Bal kıvama geldikten sonra petek gözlerinin üzeri sır adı
verilen mum tabakasıyla kapatılır. Böylece koloninin kış hazırlığı yapılmış olur.
Balın sofralarımıza öylece gelmesine petekli bal; peteğin içerisindeki balın
bir makine vasıtasıyla süzülerek gelmesine ise süzme bal adı verilir. Süzme
bal, sırların bir tarak vasıtasıyla açılmasına ve peteklerin bir sağım
makinesinde döndürülerek balın petekten çıkarılmasına bağlı olarak elde edilir.
Buna benzer makale örnekleri adına öncelikle içerik siparişi vermelisiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder